Er zijn veel verschillende vormen van autisme

/Er zijn veel verschillende vormen van autisme
Er zijn veel verschillende vormen van autisme 2016-10-21T07:25:24+00:00

Zoals jullie weten word je met autisme geboren en is het een stoornis in de hersenen. Ergens in de zwangerschap is er tijdens de aanleg van de hersenen iets fout gegaan. Alles wat jullie zien, horen, ruiken, voelen, ervaren, gaat op een andere manier als bij mensen zonder autisme. En dat brengt een andere manier van perceptie met zich mee.

Jullie hebben vaak een uitzonderlijk goed oog voor detail, zijn erg eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben moeite met het houden van overzicht, sociale contacten op doen en hebben vaak een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten. Datgene waar jullie je voor interesseren, blinken jullie vaak in uit ook.

Mensen zonder autisme zien de wereld als een film maar jullie zien de wereld eerder als een stapel losse foto’s. Hierdoor zie je minder samenhang oftewel overzicht. Dan kost het dus meer moeite om te begrijpen wat er gebeurt. Ook snappen jullie vaak niet goed wat andere mensen bedoelen of voelen. Dat is niet raar, jullie zien het gewoon anders als mensen zonder autisme. Niks mis mee, gewoon anders.

Dat je autisme niet ziet aan de buitenkant, maakt het nogal lastig om het aan mensen duidelijk te maken, maar het heeft grote invloed op jullie leven. Elke dag opnieuw.

Autisme kent vele gezichten. Sommigen zoeken weinig contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme die ook een (lichte) verstandelijke beperking hebben, maar ook mensen met een hoge intelligentie. Sommigen kunnen een behoorlijk zelfstandig  leven leiden, anderen hebben hun leven lang veel hulp nodig. Maar voor iedereen met autisme geldt dat het knap lastig is om te leven in een wereld die je niet begrijpt, en vooral die jóu niet begrijpt.

Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen – heeft een vorm van autisme.

De meest voorkomende vormen zullen we beschrijven voor de mensen die nog niet weten wat het is. Misschien ben je zelf ook wel benieuwd naar de andere vormen…

De bron van alle artikelen op deze pagina is de Nederlandse Vereniging Autisme.