Zwaardere tiener tot 50% minder testosteron

//Zwaardere tiener tot 50% minder testosteron

Tienerjongens met obesitas hebben tot 50 procent minder testosteron dan hun slankere leeftijdsgenoten.

Tienerjongens met obesitas hebben tot 50 procent minder testosteron dan hun slankere leeftijdsgenoten. Daardoor hebben ze een hoger risico op onvruchtbaarheid in het latere leven. Volgens wetenschappers gaat het om een ‘akelig bericht’ voor jongeren met overgewicht.

De studie werd uitgevoerd door een team van de Universiteit van Buffalo. Daaruit bleek voor de eerste keer dat obese jongemannen tussen 14 en 20 jaar slechts half zoveel testosteron hebben dan hun leeftijdsgenoten met een normaal gewicht.

Jonge mannen
In 2004 werd wel al een lager testosterongehalte gerapporteerd bij volwassen mannen met obesitas en type 2 diabetes. Die studie werd bevestigd in een studie van 2010, die hetzelfde resultaat opleverde bij zowel diabetische als niet-diabetische mannen met obesitas.

Voor de nieuwe studie analyseerden de wetenschappers 25 obese en 25 slanke jongeren, waarbij rekening gehouden werd met de invloed van leeftijd en seksuele maturiteit. In het bloed werd de concentratie van testosteron en estradiol, een oestrogeenhormoon, gemeten. Het resultaat: de obese jongens hadden tot 50 procent minder testosteron in hun bloed dan hun slanke leeftijdsgenoten.

“We waren verrast dat de obese tieners zo weinig testosteron hebben, aangezien het gaan om jonge, niet-diabetische mannen”, zegt onderzoeksleider dr. Paresh Dandona. “De gevolgen van onze bevindingen zijn verschrikkelijk, want deze jongens hebben een sterk verhoogd risico op impotentie en onvruchtbaarheid.”

Gewichtsverlies
“Maar daar blijft het niet bij, want een laag testosterongehalte verhoogt ook het risico op buikvet en verminderde spieren. Dat leidt tot insulineresistentie, wat bijdraagt tot de ontwikkeling van diabetes.”

“Het goede nieuws is dat we weten dat het testosterongehalte terugkeert bij obese mannen die een gastric bypass of maagverkleining ondergaan. Het is dus ook mogelijk dat het testosterongehalte terugkeert als je op een normale manier gewicht verliest, al moet dit bevestigd worden met groot schaligere studies”, besluit dr. Dandona.

Bron: Door: Lien Buyck
Bron: Daily Mail  en http://www.hln.be

2014-03-25T11:55:52+00:00 september 8th, 2013|nieuws-gezondheid|Reacties uitgeschakeld voor Zwaardere tiener tot 50% minder testosteron