Woon en zorg boerderijen

//Woon en zorg boerderijen
Woon en zorg boerderijen 2016-10-21T07:25:17+00:00

De naam zegt het eigenlijk al: een zorgboerderij is een boerderij voor mensen die zorg nodig hebben. Ze doen van alles op de boerderij, zoals dieren verzorgen en werken in de groenten- of bloementuin en ook wel daar wonen maar dan noemen we het meer een groepswoning of woonboerderij met zorg.

Er komen steeds meer zorgboerderijen. Veel mensen voelen zich thuis op een boerderij. Ze zijn bezig en leren al werkend allerlei dingen. En er is aandacht en begeleiding.

Zorgboerderijen zijn er voor allerlei groepen mensen. Bijvoorbeeld voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, een meervoudige beperking, voor mensen met psychiatrische problemen, dementie of autisme, voor ouderen, voor jongeren met leerproblemen en voor mensen met een burn-out. Bij sommige boerderijen kan iedereen terecht. Andere zijn gericht op een specifieke groep, bijvoorbeeld op mensen met autisme.

Voor de toelating tot een zorgboerderij is een indicatie nodig. De AWBZ vergoedt uw bezoek aan een zorgboerderij als u een ernstige beperking hebt. De gemeente vergoedt uw bezoek aan de zorgboerderij als u een lichte of matige beperking hebt (uit de Wmo). Gemeenten zijn niet verplicht om het bezoek te vergoeden.

Op www.ikwilloeigoeiezorg.nl kunt u informatie vinden over zorgboerderijen in heel Nederland.

De Federatie Landbouw en Zorg heeft een keurmerk ontwikkeld voor zorgboerderijen. Het keurmerk heet ‘Kwaliteit laat je zien’. Het kan u helpen bij het kiezen van een zorgboerderij.

Bron: MEE UGV