Wajong

//Wajong
Wajong 2016-10-21T07:25:20+00:00

Wanneer heb ik recht op een Wajong-uitkering?

Je kunt Wajong krijgen als je een ziekte of handicap hebt vanaf jonge leeftijd, dat wil zeggen:

 • Je hebt vanaf je 17e verjaardag of al langer een ziekte of handicap.
 • Je kreeg vóór je 30e verjaardag een langdurige ziekte of handicap. In het jaar vóórdat  je de ziekte of handicap kreeg, volgde je minimaal 6 maanden een opleiding.

Ik kreeg jong een ziekte of handicap (Wajong)

Kreeg je vóór je 17e verjaardag een langdurige ziekte of handicap? Of kreeg je na uw 17e verjaardag een langdurige ziekte of handicap terwijl je een opleiding volgde? Dan kun je mogelijk Wajong krijgen. Wil je meer weten over Wajong? Kies dan je situatie:

 1. Ik heb vóór 1 januari 2010 voor de eerste keer Wajong aangevraagd. Ik krijg nu een Wajong-uitkering of ik wil deze opnieuw krijgen.
 2. Ik heb op of na 1 januari 2010 Wajong aangevraagd. Of ik wil Wajong aanvragen.
 1. We maken een onderscheid tussen oude en nieuwe Wajong.De regels voor de oude Wajong (Wajong aangevraagd tot 2010) gelden voor jou in de volgende situaties:
  • Je kreeg vóór 1 januari 2010 al een Wajong-uitkering.
  • Je Wajong-uitkering is vóór 1 januari 2010 gestopt en daarna is je gezondheid slechter geworden.
  • Je hebt vóór 1 januari 2010 voor het eerst een Wajong-uitkering aangevraagd.

   

 2. Werken en leven met Wajong

  Kreeg je al op jonge leeftijd een ziekte of handicap? Dan kunt je met Wajong hulp krijgen bij het vinden en behouden van passend werk. Lukt het je niet om zelf genoeg te verdienen? Dan kun je een Wajong-uitkering krijgen.

  Vanaf 1 januari 2010 is de Wajong veranderd. Er gelden andere regels als je vóór 1 januari 2010 Wajong heeft aangevraagd.

  Heb je nu de oude wajong? Denk je dat je nu of in de toekomst wel in staat bent om te werken? Dan kun je hem omzetten naar de nieuwe wajong en hulp krijgen bij het vinden en houden van een baan. Kijk voor meer informatie hierover op de site van het UWV/Overstappen naar de nieuwe wajong.

  De volgende formulieren zijn voor de nieuwe wajong.

  Voor het opsturen van je formulier naar het juiste adres van het UWV kijk je op de pagina belangrijke adressen (UWV) (rechts op deze pagina).

  Lukt het je niet om je aanvraag helemaal zelf in te vullen? Dan kunnen je ouders of verzorgers de aanvraag voor jou doen. Ook Stichting MEE kan helpen met de aanvraag. (beslissing UWV op je aanvraag duurt ongeveer 14 weken, hou hier dus rekening mee als je de aanvraag doet).