Voor het eerst naar school

///Voor het eerst naar school

Kleine mannetjes worden groot en na de peuterspeelzaal kwam de logische volgende stap. De basis school. Mijn zoon had een vrij unieke basisschool ervaring. Hij was namelijk de enige leerling op een nieuwe basisschool. Ja, echt, er waren geen andere kinderen. Hij heeft zelfs de krant gehaald vanwege dit fenomeen!Het leuke hieraan was dat mijn zoon alle aandacht van zijn juffrouw kreeg en ik als moeder menig uur op school heb doorgebracht. Zelfs zijn jongere broertje mocht mee naar school en ook vriendjes waren welkom.

De school stond in een nieuwe, deels opgeleverde woonwijk in Almere en daar staat hij uiteraard nog steeds. De eerste maanden bestond de school uit een viertal leerkrachten en een directie. Aan het einde van het bewuste schooljaar telde de hele school 19 leerlingen. Het jaar er op zaten ze zo goed als vol.

Zijn leerkracht viel één ding aan hem op. Hoezeer zij en wij ons best ook deden, het aantrekken van zijn jas lukte maar niet. Ook veters leren strikken was onbegonnen werk. Nu snappen we waarom maar in die tijd vroegen we ons af of hij het wel makkelijk vond dat wij dat voor hem deden.

Tot op de dag van vandaag draagt mijn zoon instappers. Niet omdat hij geen veters kan strikken maar omdat veters hem tegenstaan. Iets wat ontzettend moeilijk te begrijpen is voor iemand die daar geen last van heeft. Ook jassen draagt hij nog steeds liever niet. Mijn zoon is dan ook zo’n man geworden die het liefst zomer en winter in een t-shirt loopt en alleen als hij hartje winter op de bromfiets de deur uit gaat, trekt hij een jas aan met handschoenen.

Verder was mijn zoon een model leerling, maar ja zonder klasgenoten was dat ook niet moeilijk. Met zijn status als eerste leerling had hij een streepje voor bij zijn juffrouw. Misschien dat daardoor, achteraf, zaken niet direct nog duidelijker werden. Tot ik verhuisde en mijn zoon naar een andere school moest omdat de huidige te ver weg lag.

Vanaf dat moment is school één groot drama. De nieuwe leerkracht valt wel eigenaardig gedrag op maar in plaats van er iets aan te doen of in te grijpen c.q. te melden, brengt mijn zoon zijn schooldagen veelal op de gang door. Hij luistert niet, vertikt het zijn jas aan te trekken en deze school laat hem dus staan tot hij het wel doet. U moet weten dat autisme in die tijd nog minder bekend was als nu en dat er nog geen diagnose gesteld was dus er was ook geen rugzakje aanwezig.

Terug kijkend denk ik dat dit het ergste schooljaar van zijn leven is geweest en het is wellicht overvloedig om te vertellen maar de school was ook niet je van het. Melding maken bij de ouders had een hoop hartzeer bij het kind voorkomen.

Toen wij wel te horen kregen wat er aan de hand was op school, drie kwart schooljaar verder, ging ik met mijn zoon naar de huisarts. De zoveelste keer al, maar aangezien er nog steeds niets gedaan was, ging ik weer. Dit keer was de oorzaak dat ik gescheiden was en via een verwijzing naar het Riagg kon mijn zoon in een hulpgroep voor kinderen van gescheiden ouders.

Dat dit niets op ging leveren buiten nog meer stress voor een ondertussen 5-jarige jongen had ik ze wel kunnen vertellen maar als moeder ben je niets. Je hebt de opleiding niet, bent niet deskundig, dus je hebt je mond te houden.

Mijn beslissing hem van deze school af te halen is nog altijd de beste beslissing van mijn leven geweest. Op de volgende school was het niet veel beter. Deze was wel sneller met het melden dus ik heb menig uur op school mogen zitten om aan te horen hoe slecht mijn zoon wel niet was. Hij luisterde slecht, wilde de baas spelen, werd getreiterd omdat hij de baas wilde spelen. Uiteindelijk hebben we de schoolinspectie ingeschakeld om te kijken wat er nu echt opviel aan mijn zoon in de klas.

Heel langzaam werd er een proces in gang gezet, mede dankzij de schoolinspecteur van de gemeente. Er kwamen onderzoeken, er werd een rugzakje toegewezen. Het heeft echter nog twee jaar geduurd voordat besloten werd dat mijn zoon wellicht beter af was op speciaal basis onderwijs. Het zogenaamde LOM onderwijs. Een beslissing die jaren eerder had moeten komen…

2013-11-11T13:29:00+00:00 november 11th, 2013|flower|Reacties uitgeschakeld voor Voor het eerst naar school