Een hogere opleiding

//Een hogere opleiding
Een hogere opleiding 2016-10-21T07:25:15+00:00

Een hogere opleiding

Het volgen van een middelbare opleiding kan al een hele uitdaging zijn. Afhankelijk van je interesses en mogelijkheden heb je op een VSO gezeten of een VMBO opleiding gevolgd. Sommigen onder jullie, een gewone HAVO of Gymnasium. En dat is eigenlijk waar ik dit hoofdstuk op de site mee wil inleiden. Mensen met autisme zijn niet dom, achterlijk of wat dan ook. Juist het omgekeerde. Mensen met autisme en een normale begaafdheid zijn vaak heel slim en kunnen enorm gefocust zijn op iets wat hen interesseert. Als die interesse een studie betreft, is er dus geen enkele reden waarom je dit niet zou kunnen doen. Makkelijk is het echter niet. Je zult veel obstakels tegen gaan komen als je verder wilt leren na de middelbare school.

Op deze pagina gaan we in ieder geval een overzicht van thuis studies geven. Niet de manier die je bedenkt als je 20 bent en door wilt leren maar misschien wel de makkelijkste manier omdat je vanuit je eigen vertrouwde omgeving studeert, je eigen tijd kan inplannen en je eigen online studie begeleider krijgt toegewezen. Voor de hulp bij het studeren thuis kun je eenvoudig de hulp van je ouders of begeleider inschakelen.

Een ander bijkomend voordeel is dat de kosten gespreid worden. Een groot nadeel is dat deze kosten niet opgevoerd mogen worden vanuit het PGB of ZIN. Die is er voor het inkopen van zorg, niet van scholing. Zelf vinden we dit geen goede zaak. Tenslotte is het verbeteren van je kansen op de arbeidsmarkt een goede stap voor iedereen. Het zou zelfs kunnen inhouden dat je al die financiële hulp later niet meer nodig hebt. Maar daar komen we later op terug.

Omdat we er vanuit gaan dat iedereen verschillend is en verschillende zaken wel kunnen richten we ons op de MBO – HBO en Master opleidingen waarbij we van iedere aanbieder een prijsvergelijking zullen maken. De opleidingen die we er in zetten hebben geen vooropleiding of VMBO (of gelijk) als vooropleiding nodig. We gebruiken hierbij drie aanbieders die alle drie erkende vak diploma’s opleveren. Er zijn meer aanbieders maar dit zijn de bekendste drie als het gaat om thuis studie.

Naast thuis studies gaan we ook voor jullie op zoek naar hogere scholen en universiteiten die wel extra begeleiding bieden aan mensen met autisme. Zodra we die gevonden hebben zullen ze ook op deze pagina zichtbaar zijn.