Minder lichaamsvet door veel chocola

//Minder lichaamsvet door veel chocola

Minder lichaamsvet door veel chocola

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle sinterklaassnoepgoed. We kunnen ons te buiten gaan aan de chocoladeletters. In tegenstelling tot wat lang werd gedacht, maakt chocolade helemaal niet vet en dik.

Dit zou blijken uit nieuw onderzoek van Spaanse wetenschappers. Mensen die veel chocolade eten hebben doorgaans minder lichaamsvet. Dit is ongeacht hoe hun levensstijl (dieet en fysieke activiteiten) er verder uitziet.

Levensstijl

De onderzoekers trekken die conclusie op basis van een onderzoek onder bijna 1500 adolescenten . Tijdens dit project worden de eetgewoonten en levensstijl van jonge mensen (tussen de 12 en 17 jaar oud) bestudeerd.

De onderzoekers stelden de hoeveelheid lichaamsvet van de tieners vast door te kijken naar hun lichaamsvetpercentage, omtrek van de taille en hun BMI.

Daarna legden ze die gegevens naast de eetgewoonten. Uit deze gegevens blijkt dat adolescenten die grotere hoeveelheden chocolade aten, doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hadden. Ook de hoeveelheid vet in de buikstreek was minder!

Fysieke activiteit

Deze resultaten stonden los van het geslacht, de leeftijd, fysieke activiteit, consumptie van thee, koffie, groente fruit, verzadigde vetten en totale energie-inname. Het onderzoek is in lijn met een andere recente studie waaruit ook bleek dat volwassenen die veel chocolade eten een lager BMI hadden.
Maar hoe komt dit toch? De onderzoekers vermoeden dat het iets te maken heeft met catechine, een antioxidant die in cacao voorkomt. Het stofje heeft invloed op de productie van cortisol en de insuline sensitiviteit. Beiden twee factoren die samenhangen met overgewicht en obesitas.

Calorieën

Wanneer mensen het hebben over de mate waarin een product gezond is, denken we eigenlijk altijd alleen maar aan de calorieën. Dit onderzoek suggereert voorzichtig dat we verder moeten kijken dan die calorieën alleen.

Bron: De Telegraaf

2016-10-21T07:25:32+00:00 november 21st, 2013|nieuws-gezondheid|Reacties uitgeschakeld voor Minder lichaamsvet door veel chocola