Lekker eten en toch afvallen

//Lekker eten en toch afvallen

Lekker eten, en toch afvallen

Als we op dieet zijn, gaan onze geliefde gerechten er meestal als eerste aan. Vanaf nu hoef je jouw favoriete, maar calorierijke gerechten niet meer te mijden. Met deze tips maak je gewoon een lichtere variant zonder dat de smaak verloren gaat!

Kies voor krachtig

Gebruik liever kleine hoeveelheden van ingrediënten met een krachtige smaak, dan grote hoeveelheden van minder smaakvolle ingrediënten. Kies bijvoorbeeld voor Parmezaanse kaas, blauwe kaas, chilisaus of geroosterde pijnboompitten. Ze bevatten meer calorieën, maar door de sterke smaak heb je er veel minder van nodig.

Appelmoes als alternatief

Wil je het aantal caloriewaarden van je favoriete taart of cake naar beneden brengen, vervang dan 1/3 deel boter door appelmoes. Bij het bakken van een chocoladetaart of chocolade dessert kun je 1/3 deel boter ook vervangen door gepureerde pruimen.

Verse kruiden en pepers

Olie, boter en andere vet soorten bevatten veel smaak, dus moeten je alternatieven van goede huize komen. Doordat ze vlak voor gebruik worden gesneden, geven verse kruiden, specerijen, pepers en chili extra smaak en pit aan je gerecht. Een prima aanvulling dus!

Dressing met yoghurt

Yoghurt is het ideale ingrediënt voor dipsauzen of dressings. Vervang de mayonaise in tonijn-, eier- of kipkerriesalades door magere yoghurt met wat verse kruiden. Voor een dipsaus met een romige smaak is Griekse yoghurt een zeer goed alternatief voor crème fraîche.

Aardappelpuree

Room is een caloriebom voor een lekker soepje. Aardappelpuree of magere melk bieden de oplossing; deze ingrediënten zorgen alsnog voor een heerlijke romige smaak. Gepureerde groenten (denk bijvoorbeeld aan tomaten) zijn zeer geschikt voor het binden van sauzen.

Smaakvolle decoratie

Decoreer je desserts, vis-, vlees- of andere gerechten met geschaafde chocolade, geraspte kaas of gehakte nootjes. Het schaafsel of de kleine stukjes zijn gemakkelijker over het gerecht te verdelen dan grotere blokjes, plakken of hele noten. Hierdoor heb je minder nodig voor dezelfde hoeveelheid smaak.

Handige hulpmiddelen

Door gebruik te maken van pannen met anti-aanbaklaag heb je aanzienlijk minder olie of boter nodig bij het bereiden van je gerecht. Doseer olie met een spuitbusje en vet je bakblik en ovenschalen in met behulp van een kwastje.

Bouillon

Gaar groenten en kip in een heerlijke, kruidige groentebouillon in plaats van in olie of boter. Ook rijst, couscous en andere granen krijgen meer smaak door ze te koken in bouillon.

Vervang ei door eiwitten

In de meeste recepten kun je één compleet ei vervangen door twee eiwitten: een magere variatie, maar de smaak blijft behouden. In klassieke eiergerechten als omeletten of quiches breng je met wat paprikapoeder extra kleur aan het geheel.

Cornflakes

Voor een smaakvol en krokant laagje, bestrooi je je kip- of visgerecht met wat geplette cornflakes voordat je het in de oven zet. Dit zorgt voor een knapperig resultaat.

Bron: de Telegraaf – VROUW

2016-10-21T07:25:34+00:00 oktober 18th, 2013|nieuws-gezondheid|Reacties uitgeschakeld voor Lekker eten en toch afvallen

Share This Story, Choose Your Platform!