Indicatie

Indicatie

Misschien kennen jullie het zelf. Je kind kan ergens geplaatst worden waar hij goed op zijn of haar plek is maar de indicatie is niet de juiste.  In ons geval, is de indicatie zo zwaar dat het alleen als ZIN afgegeven wordt en niet omgezet kan worden naar een PGB. Echter, de woongroep heeft slechts plaatsen onder een PGB.

Na heel lang wachten op een plaats die precies aansluit met de hulpvraag ga je vol goede moed naar de intake. Als je kind dan wordt goedgekeurd voor de groep en ook de financiële kant (die van het kind) blijkt voldoende om daar te kunnen wonen, dan kun je je geluk niet op, want een goede plek vinden hier in Nederland, is zo simpel nog niet. Zeker niet één die net van start is en nog geen wachtlijst heeft. Dan valt het woord PGB en voel je de bui al hangen want deze jongeman kan geen PGB krijgen.

Na overleg beslissen we een hele nieuwe indicatie aan te vragen. Tenslotte is mijn zoon nu ouder, heeft al een heleboel bijgeleerd in de afgelopen jaren en is de huidige indicatie gewoon te zwaar voor zijn kunnen. We vragen direct een PGB aan. Dat scheelt tijd… althans zo dachten we toen nog.

Als na 5 weken de nieuwe indicatie door de brievenbus valt, maak ik de enveloppe met trillende handen open. Ja! Het is de goeie indicatie qua hulpsterkte. Nee! Het is WEER een ZIN. Ietwat teleurgesteld bel je met het CIZ en legt uit dat er een PGB aangevraagd is en dat er een ZIN is afgegeven waardoor hij nog steeds niet in de woongroep terecht kan. De boodschap van het CIZ is kort en krachtig. “Die kunt u eenvoudig omzetten bij het zorgkantoor mevrouw”.

Ondertussen is de nieuwe woongroep al van start gegaan en staan de spullen van mijn zoon ingepakt te wachten op “zijn” verhuisdatum, hij heeft er zin in en wij zijn er aan toe. Hoe gemeen dat ook klinkt, zo bedoel ik het niet.

Als ik het zorgkantoor bel krijg ik hetzelfde antwoord. U kunt een omzettingsformulier invullen mevrouw. Op mijn vraag hoe lang dit gaat duren krijg ik het bericht dat dit minimaal 6 weken gaat duren maar door drukte waarschijnlijk nog langer. Mijn wereld stort weer eens in…

Ondertussen is het formulier op de bus en hoor ik van de begeleidster dat er een heleboel formulieren gaan komen die ingevuld moeten worden. Zonder het PGB mag mijn zoon niet komen wonen. Op mijn vraag waarom dit niet op een ZIN kan krijg ik het volgende als antwoord en dat zit me nog wel het meeste dwars.

“Door bezuinigingen zijn wij genoodzaakt de plaatsingen te verdelen tussen ZIN en PGB. Het budget is gewoon niet groot genoeg om iedereen onder ZIN te plaatsen”. In mijn ogen een heel hard gelach want of geld nu linksom of rechtsom komt, betaald wordt het toch…

Ondertussen blijkt dus dat niet alleen het vinden van een geschikte woonplek voor je kind een drama verhaal is in Nederland maar om een PGB te krijgen ook. En ergens snap ik dat ze liever ZIN afgeven want er zijn ongetwijfeld mensen die misbruik maken van het geld dat ze via een PGB krijgen, maar staan ze er wel eens bij stil hoeveel mensen hierdoor GEEN plek kunnen krijgen? Dat er mensen thuis zitten (jongeren), voor wie het nodig is dat ze binnen hun kunnen hun vleugels uitslaan? En hoeveel ouders er in Nederland met de handen in het haar zitten omdat ze constant tegen de muren van de bureaucratie aanlopen?

Wij hebben geluk, wij hebben een plek gevonden en die plek wordt voor hem bewaard. De indicatie KAN omgezet worden. Het duurt alleen minimaal 11 weken langer voordat hij naar zijn “eigen” huisje kan.

2014-02-12T09:44:33+00:00 februari 12th, 2014|flower|Reacties uitgeschakeld voor Indicatie