App bepaalt of kind autisme heeft

//App bepaalt of kind autisme heeft

Wetenschappers van Duke University in de staat North Carolina hebben een app ontwikkeld om kinderen te testen op autisme. De onderzoekers beweren dat de app een even accurate diagnose kan stellen als een expert.

  “We proberen niet de experts te vervangen”, zegt de afgestudeerde student Hashemi aan de Duke University. “We proberen de kennis van de relatief weinig autisme-experts die er zijn, beschikbaar te stellen op scholen en huizen in het hele land.”

Menselijk gedrag veel te complex

Autisme-expert Peter Vermeulen is sceptisch over de app. “Dit is de zoveelste op een rij van autisme-applicaties”, zegt hij tegen De Morgen. “Autisme is op dit moment een markt. Naast diverse autismetests op internet zijn er al allerlei apps te vinden, niet alleen om autisme te diagnosticeren, maar vooral ook voor de behandeling.” Daarentegen is hij van mening dat het menselijk gedrag veel te complex is om even door een app te laten diagnosticeren.

Wat de app wel kan, is aangeven in welke mate het gedrag van een kind afwijkend is. “Dan is er nog geen diagnose autisme gesteld”, aldus Vermeulen. “Gedrag dat wijst op een ongewone ontwikkeling is immers niet exclusief voor kinderen met autisme. Het kan bijvoorbeeld ook wijzen op een verstandelijke beperking of motorische problemen.”

Werking van de app

Bij de app van Duke University neemt een arts de test af, maar neemt een computer de interpreterende rol over. De app is gebaseerd op drie gedragstesten volgen Science Daily. In de eerste test trekt de arts de aandacht van het kind met een stukje speelgoed aan de linkerkant van het kind.  Daarna wordt zijn reactiesnelheid gemeten wanneer de aandacht verlegd wordt naar een bewegend speeltje aan zijn rechterkant. Een tweede test brengt een eventuele vertraging in de reactiesnelheid in kaart wanneer een speelgoedje voor het kind door bewogen wordt. In de laatste test rolt een arts een bal naar het kind en kijkt hij daarna of er oogcontact gemaakt wordt.

De app observeert enkel het gedrag tijdens de test. Vermeulen benadrukt dat er voor onderzoek naar autisme meer nodig is dan een eenvoudige test in een lokaal. “Je moet het gedrag, zeker bij kinderen, in verschillende contexten bekijken. Als ik een onderzoek doe, ga ik het kind bijvoorbeeld opzoeken op de speelplaats op school en in zijn thuissituatie.”

Bron: De Telegraaf

2016-10-21T07:25:31+00:00 juni 10th, 2014|nieuws|Reacties uitgeschakeld voor App bepaalt of kind autisme heeft